Psychosynthese
Psychosynthese is een alomvattende psychologische en pedagogische benadering van de ontwikkeling van de gehele mens. Dr. Roberto Assagioli (1888-1974) is de grondlegger. Hij was een Italiaans psychiater en een tijdgenoot van Freud en Jung.
‘In psychosynthese vormt zowel het licht als het donker in de mens een bron van potentie en groei’. We hebben allemaal eigenschappen in onszelf waar we trots op zijn: we zijn sociaal, kunnen goed luisteren, zijn ondernemend, praktisch, coöperatief, creatief, avontuurlijk, handig, zelfstandig, flexibel en we zijn doorzetters. Allemaal kwaliteiten die je wellicht bezit en waar je terecht trots op kunt zijn.
We hebben ook een andere kant, met eigenschappen die we minder graag in het licht zetten: we zijn ook lui, gierig, overbezorgd, oneerlijk, te kritisch, jaloers, geremd, overspelig, traag, wispelturig of wat niet al. Maar juist die donkere kant biedt, omdat hij ‘niet gewaardeerd’ wordt, veel mogelijkheden tot groei.
In de psychosynthese zeggen we daarom dat twee aan elkaar tegengestelde eigenschappen, de basis zijn voor een derde, verheffende eigenschap. Die derde eigenschap omvat beide ‘oude’ eigenschappen, maar zet deze in een nieuw licht. Dat is synthese. Binnen psychosynthese werkt Droomdetectives met de verbeelding, intuïtie en met de wil.
Verbeelding
In je verbeelding kun je je dingen voorstellen die er nog niet zijn. Toch voelen ze “echt”. Daarmee kun je heel goed onderzoeken of een oplossing je aantrekt, of juist helemaal niet. Wat er gebeurt als je doet wat je niet durft, of wat het ergste is wat er kan gebeuren. Je verbeelding is een behulpzaam instrument dat je kan leiden naar meer ideeën, andere invalshoeken, en vooral betere oplossingen. Toch voel je het vaak niet zo – de verbeelding gaat eerder met je op de loop! Hier leer je het zien als een instrument dat je kunt oefenen, gebruiken en inzetten.
Intuïtie
Intuïtie gaat over het afstemmen op onze ‘innerlijke stem’. Vaak zijn we zo gewend om te luisteren naar de mensen en dingen om ons heen, dat we vergeten dat we uberhaupt zo’n innerlijke stem hebben. Door aandacht en stilte kun je daar weer mee in contact komen. Het is de stem die weet wie jij bent en wat er belangrijk voor jou is. Door aandacht te geven aan intuïtie, kan die groeien en leer je er meer op vertrouwen.
Wil
De wil is een veel complexer maar ook veel krachtiger proces dan wij gewoonlijk denken. We kennen de krachtige wil allemaal – die van fysieke kracht en doorzetten. Maar wist je dat er wel vier soorten bestaan? Als krachtige wil het duwen achter een auto is, wil je dan niet liever rijlessen nemen om die auto te besturen? Dan ben je al bezig met de kundige wil. Een mooi boek hierover is (als e-book) beschikbaar via het Instituut voor Psychosynthese.